Un om cu întrebări

„Rusalka” sau despre inima unei femei rănite

Adaptarea radiofonică a poemului (neterminat) “Rusalka”, scris de Aleksandr Sergheevici Puşkin, prezintă povestea tragică a unei fete de morar îndrăgostite de un cneaz. 
Rusalka” este o nimfă a apelor, un spirit feminin din mitologia slavă, adeseori sinonimă cu “sirenă”.
Într-o pădure de stejari de pe malul Niprului, la o moară de apă pe care o avea în grijă tatăl său, Nataşa (Gina Petrini) trăieşte o frumoasă poveste de iubire cu cneazul acelor locuri (Gheorghe Cozorici).
Cel a cărui sosire era mereu vestită de semnele pădurii, nu mai venise să îşi vadă iubita de 9 zile.
Morarul (George Calboreanu) încearcă să-şi înveţe fata să vadă în relaţia ei cu cneazul dincolo de fiorul iubirii, al alintărilor şi să îi pomenească alesului şi câte o vorbă de cununie. Şi dacă n-o fi posibilă cununia, Nataşa poate măcar obţine de la cneaz ceva de folos pentru el.
Poveţele bătrânului morar mai vorbesc şi despre comoara fără preţ – fecioria – care, odată pierdută, nu se mai întoarce.
Acesta este cadrul din debutul piesei, cadru în care cneazul se arată îngândurat şi nu vesel, aşa cum era Nataşa obişnuită să îl vadă.
Neputându-i ascunde iubitei pricina tristeţii sale, cneazul îi mărturiseşte că trebuie să se despartă de ea.
Devotamentul Nataşei o îndeamnă să-i pună cneazului că îl va urma chiar şi la război, de e nevoie, punându-şi haine băieţeşti.
Însă despărţirea lor nu e pricinuită de vreun drum lung sau de vreun război, ci de … căsătoria cneazului cu o altă femeie, pentru că “nu-s liberi cnejii ca fetele, nu cum vrea inima îşi iau soţii, ci după socoteala făcută de alţii, spre folos străin. S-o alina tristeţea ta cu vremea”.
Cadou de despărțire, cneazul îi dăruieşte Nataşei o mândră cunună şi un colan de mărgăritar, iar morarului, punga cu aur făgăduită.
Fata nu îşi găseşte cuvintele la despărțire şi abia reuşeşte să îi spună cneazului: “în mine astăzi, a tresărit copilul tău”.
Nici această veste nu îl întoarce pe cneaz din hotărârea luată, îndemnând fata să aibă grijă de copil, căci, poate, cu vremea, va putea chiar el să vină să îl vadă.
Nataşa, zdrobită de durere, îi spune tatălui ei, bucuros peste măsură de darurile primite de la cneaz, că punga de aur este plata pentru că i-a permis fetei lui să se culce cu cneazul, neţinând-o prea din scurt.
Cu inima însângerată, Nataşa se aruncă în valurile Niprului, în ţipetele îndurerate ale tatălui ei.
La nunta cneazului, glasul ei va întrerupe veselia alaiului, depănând povestea fetei care se aruncase în valuri.
12 ani mai târziu, fără urmaşi dăruiţi de cnezină, cneazul se plimbă în mai toate nopţile pe malurile Niprului, mânat de un dor neînţeles de vremurile în care se iubise cu Nataşa. Într-una din seri, în apropierea morii părăsite demult, îl întâlneşte pe „corbul” acelor locuri, nimeni altul decât morarul, bătrân, zdrenţuros şi care pare să îşi fi pierdut minţile.

Bâiguielile lui nu au niciun sens pentru cneaz, el vorbind despre Rusalka, care îi păstrează averea, despre cum a fost salvat, când a vrut să se arunce și el în valuri, zburând cu aripile de corb, crescute ca prin farmec şi despre nepoata lui, Rusălcița, care îl îngrijeşte.
Ce nu ştie cneazul este că Nataşa găsise o altă lume în care să trăiască.

Pentru frumuseţea şi suferinţa ei, rusalcele, zânele ademenitoare de oameni, au ales-o pe Nataşa care se aruncase în valuri, domniţă a apelor.
În regatul de sub apă, timp de 12 ani, Rusalka a aşteptat ceasul răzbunării.
Şi … îl găseşte, folosindu-se pentru aceasta de însăşi fiica ei şi a iubitului ei de odinioară, măritul cneaz, căci vrăjii rusalcelor, niciun pământean nu poate rezista.

Cu o distribuţie excepţională, din care mai fac parte Ştefan Ciubotăraşu, Liliana Păpușoiu sau Eugenia Popovici, tragedia “Rusalka” redă cu o forţă impresionantă o poveste de dragoste și răzbunare eterne, atât în viaţa de pe pământ, cât şi în cea de sub ape, într-un peisaj descris feeric de inegalabilul Puşkin.

Bucuraţi-vă de teatru radiofonic!

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

Follow Un om cu întrebări on WordPress.com
%d blogeri au apreciat asta: